3.1 Onderzoek op Chrysanten - Betawereld, Water, Energie en Natuur.

De Opdracht, deze opdracht ging over plantenstress. En mijn groepje had onderzoek gedaan naar, onder welke omstandigheden groeit een chrysant het best?

De opdrachtgever was voor deze opdracht, SeedValley.

We deden dit project in groepjes, van drie of vier.

 

Het is belangrijk dat we hier onderzoek naar doen, omdat doordat de wereldbevolking groeit. Neemt de ruimte om planten te verbouwen en de vruchtbare grond af. En we hebben planten niet alleen nodig om een deel van de CO2 uit de lucht te halen. Maar ook om de dieren en mensen te onderhouden. En omdat er minder grond is om die planten op te verbouwen, en er steeds meer planten nodig zijn. Doen wij onderzoek over, hoe groeien deze planten nou het efficiëntst.

 

Voordat we konden beginnen met het onderzoek, deden we eerst een vooronderzoek. Waarin we onderzoek deden naar, positieve en negatieve groeifactoren, welke oplossingen zijn er al gevonden, kiemfasen en nog meer. We hadden na het bedenken van ons plan, ook nog even onderzocht of het wel een beetje nut zou hebben. Door het vooronderzoek waren we op ons experiment gekomen, want in rood en blauw licht zouden planten beter groeien dan in wit licht. Daarom stonden er ook twee planten rovers, een met blauwe led verlichting en een met rode.

 

Ons experiment/idee was de smoothie, dat hadden we poeders en dat mengde we met water. Daarvoor hadden wij, betoniet, compost en sodium carbonate. 

Om dit experiment uit te voeren kregen we 12 plantjes, die verdeelde we in drie verschillende groepen. Alle drie de groep had vier plantjes, die weer allemaal in een ander soort licht stonden. Dus een in rood licht, een in blauw, een in de vensterbank en een buiten. Die drie groepen verschilde ook allemaal van experiment, een groep kreeg gewoon water, dat waren de nul-plantjes. Een groep kreeg de eerste week water met compost, de twee weken daarna water met betoniet en daarna twee weken water met sodium carbonate. En de laatste groep kreeg elke week water met betoniet. 

We hadden de eerste groep gewoon water gegeven omdat we ook moesten zien hoe die groeide. 

We hadden de derde alleen betoniet gegeven, omdat betoniet nog niet echt bekend is en het is goed voor de groei van de wortels. En het zorgt voor een betere geleiding.

En we hadden de tweede groep, eerst compost gegeven voor de voedingsstoffen. Daarna de betoniet dus voor de wortels, en die geleed de voedingsstoffen beter. En tot slot het sodium carbonate om de zuur graat te laten afnemen. Om bij te houden hoeveel ze groeide maten we elke vrijdag de plantjes op verschillende factoren. Er was een duidelijk verschil te zien in hoe ze hadden gegroeid en wat ze hadden gekregen. Alleen de breedte van de stam was bijna niet veranderd. 

 

Uiteindelijk was de plant die in het rode licht compost, betoniet en sodium carbonate kreeg het langst geworden.

In alle soorten licht was deze het langs alleen waren alle planten in het rode licht veel langer dan die in andere soorten.