opdrachtgever: Cederick Ingen-Housz van Paul de Ruijter Architecten.

Opdracht: Ontwerp een ecologisch/natuurinclusief busstation. Voor 4 bussen.

Situatie: Deze reizigers moeten vaak tussen de 5 en 15 minuten wachten op hun aansluiting. De gemeente zou graag willen dat deze reizigers droog kunnen overstappen tussen de verschillende bussen en dat ze uit de wind kunnen wachten. Daarnaast zou het mooi zijn als de reizigers wat extra’s kan worden geboden waardoor het wachten nog comfortabeler wordt. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De opdrachtgever verwacht van ons een bushalte die duurzaam en natuurinclusief is waarbij reizigers droog kunnen wachten op de bus.

Idee: Ons busstation: Het busstation bevindt zich in Diemen-Noord en is gericht naar het Noorden. Op deze manier wordt er de meeste energie uit opgewekt doormiddel van het zonlicht wat de zonnepanelen opvangen. Ook is er gekeken naar de meest voorkomende windrichting bij dit besluit om het de reizigers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarnaast bevat het busstation 4 haltes voor bussen en zit plekken voor reizigers. 

Om het busstation natuur inclusief te maken bevat het rechte deel van het dak een sedumdak, het glazen deel bestaat uit zonnepaneel-glas en het skelet bestaat uit een materiaal gemaakt van Cellulose-Nanovezels. Het zonnepaneel-glas wordt gebruikt zodat overdag natuurlijk licht naar binnen kan komen. Het sedumdak is er voor de planten en dieren. Het skelet bestaat uit cellulose-Nano vezels omdat dit materiaal dit sterkste biobased is dat er bestaat en is vele malen sterker dan staal. 

Mijn aandeel: Ik heb meerdere onderdelen van het onderzoek gedaan, daarnaast had ik de uiteindelijke staat van het station bedacht met het dak en de cellulose-nanovezels. 
En naast dat alles heb ik het project lang contact gelegd met de opdrachtgever.

Maak jouw eigen website met JouwWeb